Historie

Universitetsroning hitter i Aalborg. Nu arbejder klubberne på at starte universitetshold i alle større danske uddannelsesbyer.

Det er næsten 20 år siden, der har været organiseret universitetsroning i Danmark. Nu har Aalborg roklub sat sig for at genoplive den gamle tradition ikke kun på Limfjorden, men i alle universitetsbyer i Danmark. Bådtypen er 8’er+. Distancen er 1000 meter. Til Aalborg Regatta skal universitetsholdene dyste om sejren, æren og sølvpokalen.

”…I MAR 2013 blev jeg spurgt om jeg ville træne det ene universitetshold, der skulle med til Ålborg Regattaèn. Jeg sagde ja. Det blev et spændende inspirerende møde med nogle unge mennesker, der kom med et engagement og drive som var fantastisk” fortæller Bjarne Pedersen, Aalborg Roklub og OL-deltager i 1972 (4+).  ”Nu har jeg sat mig ind i, hvad universitetsroning er ude i verdenen.  Jeg ser masser af muligheder, og første step er, at få flere roklubber med universiteter i nærheden til at være med”.

Universitetsroning giver flere nye medlemmer
Sidste år havde Aalborg roklub og Roklubben Ægir held med at afvikle en publikumsvenlig universitetsduel mellem Aalborg Universitet og University College Nordjylland. Hunørkajen ned til Limfjorden var spækket med tilskuere, der heppede på hver deres universitet. I bådene sad 16 nye roere, der gennem et par måneder havde trænet intensivt for at blive klar til matchen.

”…De unge mennesker er blevet hængene i klubben og de taler selv om Duellen i 2014. For Aalborg Roklub har det været en sjov ny måde at få nye, yngre medlemmer på. Og så har vi fået gang i kaproning igen. Det er guld værd”, fortæller den tidligere jægersoldat Bjarne Pedersen.

Flere både til start
21. juni 2014 er datoen for årets universitetsdyst på Limfjorden. Aalborg kommune og Aalborg Event bakker op omkring arrangementet. Sammen med Aalborg Kummune, Aalborg Universitet, University College Nordjylland og  Aalborg roklub samt Roklubben Ægir vil de fem interessenter gøre det nemt for andre nystartede universitetshold at være med i den nordjyske dyst.

”…Min drøm er, at vi har universitetshold fra København, Lyngby, Roskilde, Odense, Sønderborg og Århus. Tænk hvis vi kunne lave en national udtagelsesmatch og udtage et hold til Universaden (Red. Et ”OL” for universitetsatleter, der afholdes hvert andet år). Det vil være stort, lyder det sidste ord fra Bjarne Pedersen, træner Aalborg Roklub.

Er du interesseret i at høre mere om initiativet så kontakt Bjarne Pedersen på bp@zesttolife.dk eller mobil: 40 53 11 30.

Historien efter 2015 !

 

 1. Ny Verdensrekord så dagens lys : 24 ti i Roergometer for 10 Uni-roere. Ialt 517,376 km ! Der blev samlet penge ind til anskaffelse af en Kaproningsbåd. Ialt 75.000 dkr.
 2. Styringsgruppen (Aalborg Event // AAU // UCN // AR // ÆGIR) blev enige om at rekrutteringen af roere skulle ændres til at Ægir fik alle piger fra AAU & UCN medens AR fik alle drenge fra AAU & UCN. Dette gav lidt problemer for de piger der allerede havde trænet under AR !
 3. Til Odense-regattaen havde Odense 2 stk 8 + fra SDU (flot arbejde af Søren Gam)
 4. AAU & UCN deltog ikke engageret i rekrutteringen, så der kunne ikke skabes et Otter-løb til Aalborg Regattaen ! Alle undtagen AR hoppede fra opgaven og Aalborg Regattaen for de studerende blev aflyst ! Dog gennemførte AR et løb i Dobbeltfirer mellem de nye studenter fra AAU & UCN. UCN vandt dette race.
 5. AR havde dog lavet en aftale med Odense og Kolding som resulterede i et Otter-løb mellem de tre Universiteter SDU Odense – SDU Kolding & AAU til Aalborg Regattaen.
 6. For de resterende Uni-roere var målet Zagreb : European University Rowing Games.
 7. Efter Zagreb blev der lavet en 8 + der drog til Kina og kom hjem med en 4. plads i kampen mod 16 andre Universiteter.
 8. Dette hold havde det mål at vinde DM i Holstebro (1.000 m). Dette gik ikke, da der umiddelbart før DM var udskiftning på holdet, så Odense Kraftcenter vandt DM.
 9. Vi havde to mand med til Testregattaen på Bagsværd Sø (de klarede dog ikke landsholdskravet) ! I f.b.m. testregattaen fik vi vores første Uni-roer under 6 min for 2 K i roergometer.
 10. I alt gav sæsonen 25 Sejre og en Verdensrekord.

Historien efter 2014 !

 

 1. Uni-roerne fik en Verdensrekord for 20 – 29 årige. Ialt 503,14 km ! (24 ti roning på en roergometer for 10 mand). Samtidigt blev der samlet penge ind til køb af nye både & årer (ca. 35.000 dkr).
 2. I året 2015 var der mellem 20 – 40 roere til træning på hverdage kl. 0600 om morgenen (incl. Piger) !
 3. Mange morgener var der 3 Ottere på vandet til glæde for de mennesker der skulle over Limfjordsbroen for at komme på arbejde !
 4. Der var deltagelse i alle Kaproninger i DK ! Målet var at vinde Dansk Universitetsmesterskab i 8 + (for både Quinder og Mænd).
 5. Den 8 + vi havde med til Hannover (Europian University Rowing Championships) manglede er boldspids i at nå finalen, men de kom under 06 min for de 2.000 m
 6. Ialt gav sæsonen 13 Sejre og en Verdensrekord.
 7. Vi måtte tage afsked med en af Uni-roerne (Søren Gam) der skulle til Syddansk Universitet i Odense for at færdiggøre sit studie. Han fik til opgave at få startet Universitetsroning op i Odense
 8. Kolding Roklub havde vi på besøg for at informere om hvad der skulle til for at få gang i Universitetsroning i Kolding. Mogens Pedersen blev sæt på trænerposten !
 9. Vores 8 + fik en flot 2. Plads til DM efter DSR`s landsholdsroere.
 10. I f.b.m. vintertræningen fik vi oprettet et Universitetsløb v. DM i roergometer (4 x 500 m stafet).

Ny Historie

”Universitetsroning” fra Aalborg til hele Danmark ?

 

2013              Aalborg Kommune v. Aalborg Event står, siden 2012, som arrangør af Aalborg Regattaen i Aalborg Havn. Aalborg Event (AE) havde et ønske om at starten på Regattaen skulle være et Boat Race i Otter m. stm. mellem Nordjyllands to største uddannelsesinstitutioner: University Collage Nordjylland (UCN) & Aalborg Universitet (AAU).

AE indkaldte til et møde hvor Roklubberne i Aalborg og de to uddannelsesinstitutioner deltog.

Følgende blev vedtaget : Roklubben Ægir skulle træne mandlige studenter fra UCN & Aalborg Roklub skulle træne mandlige studenter fra AAU. Løbet skulle være startskuddet på Aalborg Regattaen 21 Juni 2013.

I April 2013 blev der afholdt et intro-møde for de interesserede studenter fra UCN & AAU.

To mdr. senere (21 Juni) blev den første match afviklet med en sejr til AAU. Et spændende løb der blev vundet med mindst mulig margen (ca. ½ m). Distancen er 1.100 m fra Jernbanebroen til Honnørkajen.

Efter dette løb besluttede Aalborg Roklub sig for at få Universitetsroning på det Danske Landkort.

Der blev startet et ”Projekt 888” med den vision at der konstant skulle være 3 x 8 studenter under seriøs træning.

For at kunne deltage i projektet var kravet, at der som minimum skulle trænes to gange pr. uge under træner. Som modydelse blev det årlige medlemskontingent sat til 888 kr.

Der blev indkøbt en brugt Otter, og Aalborg Roklub råder nu over tre Ottere. Der blev også investeret i flere årer (brugte til halv pris), samt de gamle træbåde blev klargjort til Studenterroning.

Træningstidspunktet blev efterhånden fastlagt til om morgenen 0600 – 0730 således at studenterne kunne nu på Universitetet til 0815. Tidspunktet blev primært fastlagt p.g.a. vejret. Det bedste ro-vand, på Limfjorden, er om morgenen. Der er træning alle fem hverdage med Træneren i ledsagerbåd.

Med udgangen af sæson 2013 var der to Otter-mandskaber i træning under Projekt 888

 

2014              Det var blevet besluttet at der til Aalborg Regattaen også skulle være en dyst mellem Hunnerne fra de to Uddannelsesinstitutioner.

Det var en ny opgave for Aalborg Roklub, der er den sidste og nu eneste Herrer-roklub i Danmark. Der er ikke omklædningsfaciliteter til det ”stærke” køn, men det lykkedes at få et godt træningsmiljø, for både hanner og hunner, hver morgen op til Aalborg Regattaen.

Projekt 888 blev ”kastet for Løverne” allerede i April mdr. ved Odense Regattaen hvor de skulle ro en distance på 6 km i konkurrence mod alle de bedste roere i DK.

Sæsonen betragtes som en succes, bedre end Træneren havde forventet : Deltagelse i 9 Regattaer gav 11 sejre.

Stor støtte fra Ledelsen i DFfR som banede vejen for et Dansk Universitets Mesterskab i 8 +, som blev afholdt ved DM i Brabrand over afstanden 1.000 m. AAU havde to 8 + med og Københavns Universitet havde en 8 + der deltog. Et tæt løb hvor sejren gik til AAU.

Aalborg Roklubs Universitetsroere har besluttet at Projekt 888 skal udvides med et Projekt EUC, hvor visionen er deltagelse ved : European Universitys Rowing Championships 09 – 12 SEP 2015 (Hannover) !

Målet med dette Projekt EUC er at komme i 8 + finalen. Dette kræver en større indsats både træningsmæssigt men også økonomisk.

 

 

Nyere Historie

UNIVERSITETSMATCHEN

 

Med dannelsen af Århus Studenterroklub skabtes muligheden og interessen for at afvikle en dansk pendant til Oxford-Cambridge matchen og med dagbladet Politikens økonomiske hjælp bl.a. ved udsættelse af pokalen ”Sølvfaklen” og årlige, individuelle præmier skabtes i 1950 også den økonomiske mulighed herfor.

Da ”Politiken” i 1975, hvor de to universiteter stod lige med hver 12 sejre, så sit snit til at trække sig ud af arrangementet, aftalte de to klubber, at videreføre matchen som et rent klubopgør – modsat en match mellem universiteterne – idet der dog ikke måtte benyttes elitekaproere.

Da Aalborg Roklub i 1985 viste interesse for at deltage, blev det mellem de implicerede klubber aftalt, at matchen kunne udvides til at omfatte alle landets universiteter og universitetscentre. Hidtil har dog kun Aalborg foruden de to gamle deltagere stillet hold, idet Odense, trods initiativer fra den daværende kredsformand Hans Hansson, ikke har stillet op.

I det hele tyder alt på, at matchen ikke længere har klubbernes interesse, idet den ikke har været roet siden 1987.

Matchen afvikles i outrigget otter for mænd, idet forsøg på at supplere matchen med et løb for kvinder i lighed med Oxford-Cambridge ikke har båret frugt.

Matchen afvikles i princippet skiftevis i København (Bagsværd) og i Århus (Brabrand).

Tidligere resultater fremgår af DSR årbog for 1966 og seneste resultater fremgår af det nedenstående.

 

 • Århus               1967                         Århus             1978
 • Århus               1968                         Århus             1979
 • Århus               1969                         København   1980
 • Århus               1970                         Århus              1981
 • Århus               1971                         København    1982
 • Århus               1972                         København    1983
 • København     1973                         København    1984
 • København     1974                         København    1985
 • Århus               1975                         Aalborg           1986
 • København     1976                         Aalborg           1987
 • København     1977                         Ej roet              1988

Status            København      Århus             Aalborg           Dødt løb          Ej roet

1950-1966       10                      5                     –                        1                       1

1967-1987         9                      10                   2                        –                       11

                             19                    15                   2                       1                       12

 

Universitetsmatchen Aarhus-København

En af hovedtankerne bag Otto Bjerrums stiftelse af ASR var ideen om at lave en dansk pendant til Cambridge-Oxford dysten. Da ASR så var startet op i foråret 1943 var det noget af det første man brugte kræfter på. Krigen og problemer med aktiviteten (roforbud i havnen og materielmangel) forhindrede imidlertid matchen i flere år. I 1947 kom den 1. match dog i gang. Søndag d. 21. september 1947 blev den første studentermatch imellem Københavns og Aarhus Universitet afviklet og begge klubber så frem til en lang række af tradionsrige matcher. Matchen strakte sig over en bane på 2000 m i Københavns Havn, der roedes i 4-årers outrigger, og for Århus Universitet (ASR) roede: Irving Rask Knudsen, P. Halkier Sørensen, Poul Ring, H.C. Lorentzen med Carl Rasmussen som cox. Resultatet af denne første match blev at Københavns Universitet (DSR) sejrede i tiden 7.52, medens Århus Universitet (ASR) brugte 8.04. Efter matchen fulgte det traditionelle ceremoniel (i forbindelse med den årlige match mellem Københavns Universitet og Danmarks Tekniske Højskole) med taler af Professor Hakon Lund for Århus, der håbede på revanche for Aarhus-studenterne ad åre. Om aftenen festedes der i DSR’s bådehus, hvor bl.a. Aarhus Studenter Roklub deltog med formanden, statsaut. revisor Otto Bjerrum i spidsen.

I 1948 led ASR stadig af opstartsproblemer – hovedsagligt økonomiske. Klubben rådede ikke over en outrigger og skulle låne en båd for at kunne træne til universitetsmatchen. Desuden var det svært at få en mand til at træne klubbens medlemmer, uden at få en øre for det. Så universitetsmatchen blev ikke til noget det år. I stedet lykkedes det dog for ASR’s mandskab at komme til Åbo til klubbens første internationale start! (se denne beretning). Heller ikke i 1949 lykkedes det, formentlig af økonomiske årsager, at få stablet matchen på benene.

Men i 1950 trådte Dagbladet Politiken hjælpende til og sikrede økonomien og Universitetsmatchen Aarhus – København blev endelig skabt. “Århus studenterroere tog sig på glimrende måde af det praktiske og formede en såvel sportslig som propagandamæssig strålende ramme om begivenheden (17. september). Det blev en meget spændende match – og trods omlægning af banen grundet østenstorm vandt vi efter en jævnbyrdig kamp over de 1900 meter. Tiderne: København 5,58, Århus 6,02. Chefredaktør Hasager overrakte den strålende sejrsfakkel i sølv og elfenben (se nedenstående billede), og den begivenhedsrige dag afsluttedes med en animeret middag på Århus Universitet. Man noterede professorens kærlighed til roidrætten i flere værdifulde taler. Der var fakkelfest i parken og dans lige til skibets afgang. Det var vel en dag!” (citat: DSR’s årbog 1950).

pokal

Politikens vandrepræmie i universitetsmatchen Aarhus-København

I 1951 var begivenheden henlagt til Københavns Havn, den 23. september, og der blev satset kraftigt på at det skulle blive en af sæsonens store sportsbegivenheder. Det blev fint efterårsvejr og titusinder af tilskuere mødte op. Løbene blev transmitteret af Statsradiofonien og Gunnar Nu-Hansen kommenterede. Distancen på 2000 meter blev vundet af DSR i 6,53, mens ASR brugte 7,02. For Århus roede C. A. Nørgaard, O. Rübner-Petersen, Jørgen Christensen, Børge V. Blønd, K. Kappel Jensen, Jørgen Selst, Frantz Dahl og Erik Hjøllund med H.P. Myrup som cox. Bagefter var der middag på universitetet, med taler af rektorer fra begge universiteter, samt af chefredaktør Hasager, Otto Bjerrum og formand for D.F.f.R.

Universitets- & Studentermatchen, Langelinie 1951

Den 14. september 1952 måtte ASR efter et spændende løb, med mange tilskuere, igen se sig slået (denne gang på hjemmebane) mens det d. 20/9-53 blev til et meget knebent nederlag i København (6.37,3 til DSR og 6.37,9 til ASR!). Som sædvanligt blev matchen efterfulgt af middag på universitetet med diverse taler, efterfulgt af fest i klubhuset.

image002

Opløbskampen i Universitetsmatchen, 1953

1954 blev således året hvor det skulle lykkes ASR at vinde Universitetsmatchen for første gang, og tilmed overbevisende. DSR’s formand Gudmund Schack havde overmodigt udfordret til en bestyrelsesmatch, som DSR også tabte. DSR tab af pokalen skyldtes uden tvivl at man havde undervurderet ASR’s styrke på trods af det tætte opløb året forinden. ASR havde lånt Århus Roklubs træner, Carl Johan, og dette gav ASR blod på tanden rent kaproningsmæssigt. Universitetsmatchen var i disse år også på højdepunktet, både med hensyn til medie- og tilskuerinteressen.

image003image004

image007image006

Kaproningsstemning?

Hurwitz og revisor Bjerrum, Århus 1954

DSR’s hold lagde træningen i faste rammer og vandt igen året efter d. 18/9 1955 og igen d 16/9 1956. Det kunne se ud til at styrkeforholdet imellem de 2 klubber ikke er helt sportslig interessant, men af beretningen fra løbet i 1956 kan man læse at der er tale om jævnbyrdige matcher, hvor København kun vinder med en eller få meter.

image008

Universitetsmatchen 1955 – København vinder knebent foran Århus

I 1957 blev matchen afholdt i København med opløb udfor Langelinie – Politiken stod for en stor del af arrangementet hvor omkring 6.000 tilskuere mødte op. Desværre var ASR-roerne en tur i havnen på en træningstur dagen forinden og havde måtte skifte en mand ud og resultatet blev da også at København igen vandt. Om aftenen efter den traditionelle fest i Gobelin-salen/DSR’s klubhus blev præmierne overrakt af chefredaktør Stephensen – Otto Bjerrum fik en trøstepræmie på 1.000,- til udbedring af den skade man havde lavet på Skjolds otter!

image009

1957 – København i spidsen

Århus indledte 4 gode år i 1958 ved at vinde og i 1959 endda meget overlegent på Langelinie i strålende solskin og under overværelse af mange tilskuere. (se evt. dette års beretning). I 1960 var matchen tilbage i Århus havn, for sidste gang. De to klubs ledelser havde indset at den stigende trafik i de 2 havne umuliggjorde en sportslig forsvarlig afvikling af matchen. Men ved at flytte matchen væk fra havnene var man også klar over det tab der ville komme i tilskuere interessen, idet havnene lå som naturlige samlingspunkter for mange mennesker. ASR vandt igen, denne gang fordi DSR’s båd sank (se beretning fra 1960). I 1961 havde man lagt matchen længere ind i Københavns havn (omkring Lange- og Knippelsbro) for at undgå trafikproblemer – igen vandt ASR på grund af tekniske problemer hos DSR (åren knækkede, se beretningen fra 1961) – men da uheldet indtraf førte ASR dog allerede med en del, mens DSR forsvarede sig med at åren knækkede fordi DSR satte spurten ind.

For at få en bedre sportslig afgørelse var dysten i Århus i 1962 henlagt til Brabrand sø. Da DSR havde tabt i 4 år i træk trænede man med en hidtil uset energi. For at undgå de sportslige kedelige resultater ved tekniske problemer, havde man aftalt omstart i sådanne tilfælde. Det blev der brug for at en skinne på ASRs båd sprang løs. Men i omstarten lykkedes det DSR at hjemtage pokalen i efter en klar sejr (se beretningen fra 1962). I 1963 lykkedes det ikke at arrangere matchen af forskellige årsager. I 1964 var matchen i Københavns området flyttet ud på Bagsværd Sø, hvor DSR sejrede overlegent. Flytningen betød som ventet at tilskuere interessen dalede kraftigt og dette har sammen med flytningen fra Århus havn til Brabrand Sø nok givet arrangementet dødsstødet mht. tilskuere og medie interessen.

image010

Universitetsmatchen 1964, Bagsværd Sø (old boys hold i baggrunden…)

I 1965 var matchen igen ramt af tekniske uheld idet begge både sank et par hundrede meter før mål på Brabrand Sø! Igen viser Brabrand Sø sig ikke at være et ideelt sted at henlægge kaproning, på grund af det meget åbne land omkring. Her er Bagsværd Sø ideelt med skovene omkring.

image011

Universitetsmatchen, Brabrand sø, 1965 – søen var noget ujævn og begge både sank…

Efter Københavns sejr i 1966 på Langelinie (matchen var henlagt hertil idet DSR fejrede 100 års jubilæum og man håbede på noget mere publicity i den forbindelse), er det igen ASR’s tur til en succesrig række år. ASR vinder fra 1967 6 år i træk. 1967 var ellers 100 året for DSR’s oprettelse, men da ASR ikke havde vundet i 5 år var ASR meget sultne! Da DSR ydermere taber den lige så traditionsrige ølstafet i 1968 refereres det at mandskabet skal udvælges med større omhu fremover! Matchen indgår nu ikke mere i DSR’s kaproningsberetning i årbøger – noget man må tolke som værende fordi denne match ikke længere betragtes i kaproningssammenhænge og mere er en motionsmatch med prestigen at ro for. I 1973 lykkedes det så DSR at vinde igen og denne gang endda overlegent på Bagsværd Sø. På trods af en god fest bagefter er der svigtende interesse fra forskellige sider og matchen har i det hele taget været svær at stable på benene og man begynder at overveje at afskaffe den, da resultatet ikke står mål med anstrengelserne. I 1974 vinder København igen, men da dette højdepunkt i den akademiske idrætsverden ikke en gang kan tiltrække nogle repræsentanter fra universiteterne (det er jo en universitetsmatch) besluttes det at ro matchen en sidste gang i 1975. I det hele taget lider de akademiske matcher vældigt i disse år. Studentermatchen imellem Københavns universitet og Danmarks Tekniske Højskole holdes kun i live ved kunstigt åndedræt og ved de Nordiske Akademiske Mesterskaber møder kun DSR op!

Politiken havde ikke længere interesse eller økonomisk baggrund for at gå videre med matchen og da de 2 universiteter stod lige i 1975, med hver 12 sejre, valgte Politiken at trække sig ud og de 2 klubber valgte herefter at forsætte matchen som et rent klubopgør i stedet – dog måtte der ikke bruges eliteroere. I 1985 viste Aalborg Roklub interesse for matchen og denne blev udvidet til at omfatte alle landets universiteter/centre – det er dog kun Ålborg der har vist interesse.

 

1947 København 1962 København 1975 Århus
1950 København 1963 Ikke roet 1976 København
1951 København 1964 København 1977 København
1952 København 1965 Begge sank 1978 Århus
1953 København 1966 København 1979 Århus
1954 Aarhus 1967 Århus 1980 København
1955 København 1968 Århus 1981 Århus
1956 København 1969 Århus 1982 København
1957 København 1970 Århus 1983 København
1958 Aarhus 1971 Århus 1984 København
1959 Aarhus 1972 Århus 1985 København
1960 Aarhus 1973 København 1986 Ålborg
1961 Aarhus 1974 København 1987 Ålborg

 

Matchen er ikke roet siden 1987 og aktuelle stilling er altså:

København 20 sejre
Århus 15 sejre
Ålborg 2 sejre

Ét løb endte uafgjort da både Århus’ og Københavns båd sank.

Der har endvidere været et forsøg på at supplere matchen med et løb for damehold – men dette har ikke båret frugt.

Matchen stoppede ikke af nogen specifikke årsager, måske af mangel på interesse fra de enkelte klubbers side. Fra ASR’s side har der dog sikkert været problemer med både at finde mandskab og både til matchen. Da ASR har udviklet sig igennem 80’erne og 90’erne til at være en ren motionsklub og ikke råder over en otter mere, har man derfor også været sikker på at tabe. I slutningen af 90’erne blev kaproningen så småt startet op igen og måske vil ASR en dag igen have kræfter til at udfordre DSR ?

Torben Noer

(kilde: http://arkiv.asr.dk/historien/match.htm)